Rózsás kakadu

Rózsás kakadu

A rózsás kakadu (Eolophus roseicapilla vagy Eolophus roseicapillus) a madarak osztályának a papagájalakúak (Psittaciformes) rendjéhez és a kakadufélék (Cacatuidae) családjához tartozó Eolophus nem egyetlen faja.

Rosakakadu ts6

Besorolása vitatott, egyes rendszerezők a Cacatua nembe sorolják Cacatua roseicapilla néven.

Ausztrália területén és Tasmania keleti részén honos. Fákkal tarkított nyílt füves térségekben él.

Alfajai:
Eolophus roseicapilla roseicapilla
Eolophus roseicapilla albiceps - alapszíne halványabb, feje tetején a rózsaszín árnyalat határozottabb, Nyugat-Ausztráliában él
Eolophus roseicapilla kuhli - szemgyűrűje vöröses árnyalatú, a Kimberley-övezetben fordul elő.

Testhossza 35 centiméter, szárnyfesztávolsága 50-60 centiméter, testtömege 300-400 gramm. Feje teteje és bóbitája fehér, arcrésze, tarkója, nyaka és hasoldala rózsaszín. Szárnya, háta világosszürke, farka sötétszürke.

Nagy csapatokban él. Az ausztráliai utazók mindennapos élménye lehet a megművelt területeken, akár több száz fős csapatokban a földön bóklászó rózsás kakaduk látványa. Tápláléka magokból, gabonából, rügyekből és különböző rovarokból áll. Nagy tömegű előfordulása esetén a mezőgazdasági területeken nagy károkat okoz. Emiatt a farmerek valóságos irtó hadjáratokat kezdtek ellene. Évente akár több százezres nagyságrendben is irtják. Tömeges megsemmisítését más fajokra, így a csupaszszemű kakadura (Cacatus sanguinea), a sárgabóbitás kakadura (Cactua galerida) és az ormányos kakadura (Cacatua tenuirostris) is kiterjesztették. Az esztelen kakadumészárlás miatt nemzetközi tiltakozóakciók indultak.

Leggyakrabban alkonyattájt lehet látni akrobatikus repülőmutatványait. Sokszor nagy távolságokra kénytelen repülni, hogy táplálékhoz jusson. Táplálkozás közben őrszemet állítanak.

Költésének időpontja az esőzés függvénye, leggyakrabban február és május között költ. Faodúba készíti fészkét és eukaliptuszlevelekkel béleli ki. Fészekalja 3-5 tojás, kotlási idő 25-30 nap, a költőpár felváltva ül a tojásokon. A kirepülési idő hat hét, ezután még három-öt héten át a szülők az odún kívül folytatják az etetést.

Rendszertani besorolás:
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Papagájalakúak (Psittaciformes)
Család: Kakadufélék (Cacatuidae)
Alcsalád: Hollókakaduformák (Calyptorhynchinae)
Nem: Eolophus
Bonaparte, 1854
Faj: E. roseicapilla

Rózsás kakadu - Wikipédia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése