Inkakakadu

Inkakakadu

Az inkakakadu (Cacatua leadbeateri) a madarak osztályának a papagájalakúak (Psittaciformes) rendjéhez és a kakadufélék (Cacatuidae) családjához tartozó faj.

Cacatua leadbeateri

Egyes rendszerbesorolások a Lophocroa nembe sorolják Lophocroa leadbeateri néven.

Ausztrália belső területén honos.

Alfajai:
Cacatua leadbeateri leatbeateri - ez az alapfaj.
Cacatua leadbeateri mollis - az alapfajnál kisebb, bóbitája sötétebb vörös, a narancsszínű sáv halványabb, olykor teljesen hiányzik.

E kakadu testhossza 38 centiméter. Alapszíne fehér, feje, nyaka és begye lazacszínnel átszőtt, homloka sötétvörös. Bóbitája előregörbül és ha kinyitja teljes pompájában látható. Bóbitájának bázisa skarlátvörös, ezt narancsszínű sáv követi, majd ismét skarlátvörös, végül a toll csúcsa fehér. Szárnya 27 centiméter, farka 14 centiméter hosszú, az evezők és a faroktollak alsó felületén a tollak bázisa skarlátvörös. A hím írisze (szivárványhártyája) fekete, a tojóé sötét vörösesbarna. Mindkét nem csőre fehéres szaruszínű, lába szürke.

A tojó bóbitáján a narancsszínű sáv szélesebb. A fiatal madarak halványabbak.

A fával borított száraz övezetek lakója, párban vagy kis csoportban él. Meglehetősen félénk faj. Röpte aktív szárnycsapásokból és siklórepülésekből áll, akrobatikus, ha kell hátrafelé is repül.

Tápláléka magvakból, gyümölcsökből, diófélékből áll, nagyon szereti az akáciák és a vaddinnye magját.

Hangja kéttagú remegős kiáltás, vészjele három vagy négy harsány rikoltás.

Költési időszaka augusztus és december közé esik. Fészkét a keskeny törzsű mallee-eukaliptusz üregében építi. Fészekalja 2-4 tojásból áll, melyen 25 napig kotlik. A hím éjjel, a tojó nappal kotlik. A kirepülési idő nagyjából hat hét. A fiókákat mindkét szülő eteti, a fiatal madarak sokáig a családi kötelékben maradnak.

Forrás:
Inkakakadu - Wikipédia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése